
Tips på semesteraktiviteter på hemmaplan
I semestertider då det är svårt att åka utomlands är det viktigt att göra det bästa av situationen hemma i Sverige. Att hålla uppe träningen, hitta kul tidsfördriv och samtidigt varva ned är ibland inte så enkelt som det verkar. Det finns dock många aktiviteter som kan förgylla tillvaron, samtidigt som det ger gott för både kropp och själ. Har du ett sommarhus eller fritidsboende på landet är möjligheterna nästan oändliga. Här tipsar vi om några saker som hjälper dig att få ut det mesta av din semester på hemmaplan.
Vedhuggning – bästa naturliga helkroppsträningen i sommar
Att hugga ved och alla kringliggande aktiviteter är lika mycket terapi som det är träning. Det är ett arbete som gör nytta långsiktigt på flera plan, eftersom man planerar för vinterns kyla. Det finns också massor att lära om olika träslag, verktyg och tekniker.
Såvida man inte behöver hugga industriella mängder vedträn, räcker det i de flesta fall med en yxa och en såg – fogsvans är ett bra allt-i-allo-alternativ. Mindre träd går att såga ned med fogsvansen, men är det större träd rekommenderas alltid att anlita en professionell trädfällare eftersom det är vanligt med olyckor om man inte vet vad man gör. En slägga och ett par kilar ger också förutsättningarna för att kunna klyva de allra grövsta stockarna med lite jävlar anamma och tålamod.
Släpande av grenar, sågning, huggning och stapling täcker tillsammans i princip hela kroppen och gör det därför till en mycket effektiv träning. Tänk dock på att framför allt stapling av vedträn och att släpa grenar kan tära på ryggen. Se till att ha rätt kroppshållning och vila när du känner att det blir för tungt – det är trots allt semester vi talar om.
Grillning med familj och vänner
Att grilla är en stor del av den svenska semesteridyllen. Det är också ofta en social samlingspunkt där både kött- och växtätare kan skapa något som passar perfekt på grillen. På Bluegaz hemsida kan du hitta både gasol- och kolgrillar för alla situationer och i olika prisklasser. De har också röklådor där du kan använda flis från vedhuggningen för att få en helt unik, rökig smak.
Med en grill och nystaplad vedhög som smyckar gräsmattan får du en harmonisk start på semestern och kan börja fokusera på avslappning.
Böcker – tråkigt tips som är roligt
Att läsa böcker är knappast ett unikt tips, men i den alltmer digitala sociala medier-värld som formas runt omkring oss, är det en lyx att kunna sjunka ned med en spännande deckare, klassisk roman eller varför inte boken Ved om du ännu inte förälskat dig i vedhuggningens terapeutiska fördelar.
Att läsa kräver dock koncentration och förmåga att kunna släppa omvärlden för en sekund. Ett tips för de som vill börja läsa, men har svårt att börja – se det som när du springer på en joggingtur. Första fem minuterna, innan kroppen hunnits värmas upp, känns det ibland som att kommer bli omöjligt att fullfölja den planerade turen. Men plötsligt når man det som kallas den andra andningen. Då är kroppen inställd på att ”okej, nu är det dags att springa på riktigt” och anpassar sig till aktiviteten. Går det trögt med läsningen så ge det ett par minuter till, så kanske det släpper – gör det inte det så ta en paus och försök igen. Hjärnan ställer om sig till slut om man fortsätter!

Vanliga träningsskador
Träning är avgörande för hälsan och välmåendet, men om du inte tränar på rätt sätt finns det en risk för skador. Med rätt utrustning, teknik och vila minskar risken för skador. Det är även viktigt att du vet hur du behandlar lindriga skador. Skador uppstår i alla former av fysisk aktivitet, men vissa sporter är mer riskfyllda än andra. Träningsskador är framför allt vanliga när du tar upp träningen efter ett långt uppehåll, när du påbörjar en ny sport eller när du tränar i ny terräng. Här kan du läsa mer om några vanliga träningsskador, hur du undviker dem och hur de kan behandlas.
Sår och skavsår
De flesta som tränar har någon gång drabbats av sår eller skavsår. Denna träningsskada är oftast lindrig och du kan behandla den hemma. Skavsår kan uppstå när du använder skor som är nya, för stora eller för små. Det bästa sättet att förebygga skavsår är att gradvis vänja fötterna vid de nya skorna. Det finns även särskilda plåster för skavsår och blåsor som skyddar fötterna. Andra typer av sår som kan förekomma vid träning är skrubbsår, sticksår och skärsår. Dessa kan bland annat uppstå vid löpning i terräng eller på grund av felaktig användning av träningsutrustning. De allra flesta sår kan du behandla hemma. Hos apohem.se/receptfritt/sar hittar du receptfria produkter för att rengöra sår och stoppa blödningen. Här hittar du även ett stort utbud av skavsårsplåster. Det första du måste göra om du fått ett sår är att rengöra det. Om det blöder mycket måste du även se till att få stopp på blödningen. Om du till exempel gjort dig illa när du varit ute och sprungit i naturen är det viktigt att du gör rent såret från smuts och jord. Det kommer att läka snabbare om det är rent. Använd en pincett om det är svårt att få bort grus och annat smuts. Plåster räcker för de flesta sår, men vid större sår kan du behöva en kompress, elastisk gasbinda och kirurgisk tejp.
Muskelbristningar
Muskelbristningar är en risk inom alla idrotter. Denna typ av skada sker när en muskel utsätts för påfrestningar som resulterar i att några fibrer slits av. Detta sker oftast vid hastiga rörelser och kan göra mycket ont. Den bästa behandlingen för denna skada är att vila.
Knäskador
Knäskador är mycket vanliga, framför allt hos tjejer och kvinnor. Många har hört talas om ”löparknä” som är en skada som uppstår vid hård löpträning. Skadan beror oftast på att personen tränar för hårt och springer snabbare och längre än vad kroppen är anpassad för. Löpträningen, precis som andra sporter, måste gradvis ökas och kombineras med relevant styrketräning för att kroppen ska må bra. Löparknä uppstår när bål- och sätesmuskulaturen inte är tillräckligt stark. Det bästa är att uppsöka en läkare eller sjukgymnast för att behandla knät.
Benhinneinflammation
Benhinneinflammation uppstår vid hård och ensidig träning, oftast på hårt underlag eller i dåliga skor. Skenbenet blir ömt och gör ont, men det är möjligt att behandla denna skada hemma genom att vila och lägga is på det drabbade området.
Ryggsbesvär
Ryggsmärta kan uppkomma vid många olika typer av sporter, bland annat styrketräning, golf, tennis, kampsporter och löpning. Den vanligaste orsaken är ensidig eller för hård träning. Oftast krävs det bara vila för att behandla ryggbesvär, men ibland kan du behöva uppsöka läkare.

Bästa prylarna till träningen
Det viktigaste för träningen är dina egna motivation, men det finns vissa prylar som gör träningen roligare, effektivare och mer resultatinriktad. För många räcker det inte med att bara snöra på sig löparskorna och ge sig ut i spåret eftersom det snabbt blir tråkigt. Med musik i lurarna, gps-tracker i mobilen och pulsklocka kan träningen förvandlas till en motiverande aktivitet. Här kan du läsa mer om prylarna som gör det roligare och mer effektivt att träna.
Mobilen
Mobilen är den i särklass bästa träningsprylen eftersom det går att använda till så många sporter. Dessutom har den många olika funktioner. Du kan ladda ned träningsappar, GPS-trackers och appar för att streama musik. Utvecklingen av mobiler och trådlösa hörlurar går snabbt framåt vilket gör det ännu roligare att träna. Dagens avancerade telefoner är dock dyra och det är mycket viktigt att skydda mobilen. Ett mobilskal är en bra investering för att träna utan att vara orolig att telefonen skadas. Du kan se alla produkter här hos Phonelife. Här hittar du bland annat mobilskal, mobilfodral och andra smarta tillbehör som gör det roligare att träna.
I mobilen kan du lyssna på musik vilket gör träningen både roligare och mer resultatinriktad. Med bra musik kan du både lyfta tyngre och springa snabbare. När favoritlåten dyker upp i lurarna ökar motivationen och det blir lättare att ge järnet. Forskning visar att det även är bra att lyssna på musik före och efter träningen för att prestera bättre. Musik innan passet sätter igång motivationen och inspirerar dig till att träna. Musik under passet gör att träningen känns lättare och du kan prestera bättre. Efter passet hjälper musiken dig att varva ned. Ett tips är att göra olika spellistor och anpassa musikens BPM (slag per minut) efter ändamål. Innan träningspasset och för vanlig distansträning passar musik med 110–150 BPM. Om du har ett träningspass med mer tempo kan du välja musik med 150-190 BPM. För nedvarvning och återhämtning bör du välja långsam musik med 95–110 BPM. Bra musik är helt oslagbart under träningspasset!
Pulsklocka
Om du vill ta träningen till nästa nivå kan en pulsklocka vara rätt pryl för dig. Genom att regelbundet registrera din puls lär du dig mycket om dig själv, din träningsförmåga och din utveckling. För många som tränar resultatinriktat, till exempel tränar inför ett maraton eller ett triathlon, är pulsklockan mycket användbar eftersom den hjälper dig träna effektivt och disponera tiden på ett bra sätt. Tack vare klockan kan du hålla koll på vilken pulszon du ligger i vilket är mycket viktigt vid distans- eller intervallträning. När du lär dig mer om din puls och dina pulszoner lär du dig också vilken puls du klarar av att hålla under olika distanser. Om du tränar för ett maraton eller en Ironman är det mycket viktigt att kunna disponera tiden så att du inte går ut för hårt i början. Pulsklockan visar direkt vad som händer i kroppen när du tränar och du kan justera ditt tempo så att du hamnar i rätt pulszon.

Ta löpning till nästa nivå
Löpning är bra för både kropp och själ. Med rätt utrustning kan i princip vem som helst ta sig ut på en löptur. Att springa har blivit en form av folksport med ett stort antal årliga löptävlingar runt i Sverige och i resten av världen. En stor fördel med löpning är att alla kan delta eftersom nivån kan anpassas efter individens förutsättningar. Under en och samma tävling kan deltagarna har helt olika mål. Vissa har som mål att lyckas springa hela loppet. Andra deltagare vill springa på en viss tid och vissa vill bara ha kul. Oavsett om du är en rutinerad löpare eller en entusiastisk nybörjare så finns det alltid utrymme för förbättring. Utrustningen är A och O för att löpturen, träningen och tävlingen ska bli så rolig som möjligt och för att du ska kunna prestera ditt bästa. Här får du tips om utrustningen som tar din löpning till nästa nivå.
Investera i ett par bra skor
En anledning till att löpning blivit en så pass populär sport beror bland annat på att den går att utföra nästan överallt i världen oavsett årstid. Du kan springa på trottoaren i en storstad, på stranden eller i skogen. Så länge du har ett par bra löparskor kan du ge dig ut på en runda nästan varsomhelst. Börja därför med att investera i ett par bra skor. Bra löparskor kostar ofta en hel del, men det är mycket viktigt att du har en bra sko om du vill uppnå resultat med din träning. Hos https://lendify.se/lana-pengar kan du enkelt låna pengar för att köpa den utrustning du behöver. Lendify har bra villkor med mycket låg ränta och du får dessutom svar på din låneansökan inom ett par minuter.
Löpning är en sport som utsätter kroppen för en stor påfrestning, inte minst knän och höfter, och därför behövs ett par högkvalitativa skor. Skor med dålig dämpning och dålig passform kommer leda till smärta i leder och skavsår. Ta därför god tid på dig att prova ett par skor som är anpassade efter din fot, ditt löpsteg samt det underlag som du vanligtvis springer på. Dessutom kan det vara bra att köpa en sko efter din planerade löpmängd. Om du tränar inför ett maraton behöver du en sko som klarar av längre distanser och ger ordentligt med stöd. Om du ska springa mycket i skogen kan det dock vara bra med en trailsko för tekniskt svåra partier.
Skaffa bra löparkläder för alla väder
Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Vädret får aldrig bli en ursäkt för att ställa in träningen. Kontinuitet och självdisciplin är nyckeln för att utvecklas som löpare och uppnå dina träningsmål. Låt inte vädret sätta stopp för dig utan införskaffa dig bra kläder för alla typer av väder. Exempelvis bör din löpargarderob innehålla en regntät jacka, handskar, mössa, tights, långärmad tröjor, kompressionsstrumpor, buff, t-shirts, linnen och shorts. Välj funktionsmaterial istället för bomull eftersom bomull suger åt sig fukt. Om du bor i ett område där det ofta är snö och is på vintern kan det vara bra att investera i dubbar till skorna och en andningsmask. Med en andningsmask kan du springa utomhus i upp till minus 25 grader. Glöm inte heller att införskaffa reflexer, gärna en reflexväst, om du springer i mörker, skymning eller när det snöar. Det är en investering i din och andras säkerhet.