Hälsosam mat
Vad du väljer att äta spelar en avgörande roll för din hälsa, träning och dess resultat. Att äta hälsosam mat behöver inte vara svårt, och små förändringar i kosten kan göra stor skillnad för din träning och allmänna välmående. Samtidigt kan det även minska risken för sjukdomar som exempelvis cancer, diabetes och eller åkommor relaterade till hjärta och kärl. Vi vill hjälpa dig att komma igång med en mer hälsosam livsstil, och första steget är hälsosam mat.
Frukt och grönt
Ett första steg mot att äta mer hälsosam mat, och därmed påbörja resan mot ett friskare liv, är att lägga till mer frukt, grönsaker och bär. Du bör få i dig minst 500–600 gram dagligen eftersom frukt och grönt innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Många väljer att utesluta frukt och grönt för att äta kemiskt framställda vitaminer, vilket inte är i närheten så hälsosamt. Dessutom hjälper fibrerna till att mätta och hålla igång magen.
Välj dina fetter med omsorg
Vissa hävdar att du helt bör utesluta fett, medan andra säger att du bör frossa i fett och strunta i kolhydrater. Vi tror på en mer balanserad inställning till kost och livsstil, och rekommenderar därför bara att du äter mer omättat fett och mindre mättat fett. Det omättade fettet hittar du normalt i vegetabiliska källor, så som nötter, avokado, rapsolja och olivolja. Du bör också äta mer lax, makrill och sill, för att få i dig omega-3.
Ät mer fullkorn
Fullkornsprodukter är generellt mer näringsrika, håller dig mätt längre och din mage i trim. Fullkorn minskar ditt kolesterol, risken för cancer och är dessutom fullmatat med energi som gör att du orkar både mer och längre. Eftersom fullkorn räknas som långsamma kolhydrater, hjälper det till att balansera dina blodsockernivåer, vilket gör att du även håller dig koncentrerad under en längre tid. Det är med andra ord inte bara under träning du orkar mer, utan även på arbetet.
Mindre rött kött och charkuterier
Du bör minska mängden rött kött och charkuterier kraftigt. Rött kött innebär kött från nöt, gris, lamm och vilt. Charkuterier innehåller ofta stora mängder salt, tillsatser (så som antibiotika) och fett. Att kraftigt dra ner på intaget av charkvaror kan minska risken för cancer i tjock- och ändtarm. Om du absolut vill äta kött bör du istället äta mer från fågel, till exempel kyckling och kalkon. All typ av fisk och skaldjur rekommenderas också starkt!
Salta mindre
Om du alltid lagar din egen mat är det betydligt lättare att begränsa mängden salt i kosten. Om du däremot köper färdig eller halvfärdig mat bör du försöka välja alternativen med minst salt. Det salt du väljer ska innehålla jod eftersom det främjar kroppens ämnesomsättning. Jod bör dock inte vara ett försvar till att äta mycket salt eftersom jod behövs i en väldigt liten mängd, och finns dessutom naturligt i mejeriprodukter, fisk och skaldjur. Salt kan öka blodtrycket och dessutom ge njurskador.