Traningskompisen
Få hjärtat att slå - hälsosamt
  • Hemsida
  • Om oss
  • Blogg
  • Kontakta oss
bandage-2671511_1280.jpg

Vanliga träningsskador

Liam Forsberg 2020-06-17 Träning

Träning är avgörande för hälsan och välmåendet, men om du inte tränar på rätt sätt finns det en risk för skador. Med rätt utrustning, teknik och vila minskar risken för skador. Det är även viktigt att du vet hur du behandlar lindriga skador. Skador uppstår i alla former av fysisk aktivitet, men vissa sporter är mer riskfyllda än andra. Träningsskador är framför allt vanliga när du tar upp träningen efter ett långt uppehåll, när du påbörjar en ny sport eller när du tränar i ny terräng. Här kan du läsa mer om några vanliga träningsskador, hur du undviker dem och hur de kan behandlas.

Sår och skavsår

De flesta som tränar har någon gång drabbats av sår eller skavsår. Denna träningsskada är oftast lindrig och du kan behandla den hemma. Skavsår kan uppstå när du använder skor som är nya, för stora eller för små. Det bästa sättet att förebygga skavsår är att gradvis vänja fötterna vid de nya skorna. Det finns även särskilda plåster för skavsår och blåsor som skyddar fötterna. Andra typer av sår som kan förekomma vid träning är skrubbsår, sticksår och skärsår. Dessa kan bland annat uppstå vid löpning i terräng eller på grund av felaktig användning av träningsutrustning. De allra flesta sår kan du behandla hemma. Hos apohem.se/receptfritt/sar hittar du receptfria produkter för att rengöra sår och stoppa blödningen. Här hittar du även ett stort utbud av skavsårsplåster. Det första du måste göra om du fått ett sår är att rengöra det. Om det blöder mycket måste du även se till att få stopp på blödningen. Om du till exempel gjort dig illa när du varit ute och sprungit i naturen är det viktigt att du gör rent såret från smuts och jord. Det kommer att läka snabbare om det är rent. Använd en pincett om det är svårt att få bort grus och annat smuts. Plåster räcker för de flesta sår, men vid större sår kan du behöva en kompress, elastisk gasbinda och kirurgisk tejp.

Muskelbristningar

Muskelbristningar är en risk inom alla idrotter. Denna typ av skada sker när en muskel utsätts för påfrestningar som resulterar i att några fibrer slits av. Detta sker oftast vid hastiga rörelser och kan göra mycket ont. Den bästa behandlingen för denna skada är att vila.

Knäskador

Knäskador är mycket vanliga, framför allt hos tjejer och kvinnor. Många har hört talas om ”löparknä” som är en skada som uppstår vid hård löpträning. Skadan beror oftast på att personen tränar för hårt och springer snabbare och längre än vad kroppen är anpassad för. Löpträningen, precis som andra sporter, måste gradvis ökas och kombineras med relevant styrketräning för att kroppen ska må bra. Löparknä uppstår när bål- och sätesmuskulaturen inte är tillräckligt stark. Det bästa är att uppsöka en läkare eller sjukgymnast för att behandla knät.

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation uppstår vid hård och ensidig träning, oftast på hårt underlag eller i dåliga skor. Skenbenet blir ömt och gör ont, men det är möjligt att behandla denna skada hemma genom att vila och lägga is på det drabbade området.

Ryggsbesvär

Ryggsmärta kan uppkomma vid många olika typer av sporter, bland annat styrketräning, golf, tennis, kampsporter och löpning. Den vanligaste orsaken är ensidig eller för hård träning. Oftast krävs det bara vila för att behandla ryggbesvär, men ibland kan du behöva uppsöka läkare.

Bästa prylarna till träningen Tips på semesteraktiviteter på hemmaplan

Related Posts

work-at-my-office-1240822.jpg

Träning/

Kontorsjobb och onda skuldror

Värk i axlar, skuldror och nacke är vanligt och beror ofta på alltför långa pass med stillasittande, statiskt arbete. Stress kan förvärra läget eftersom många då drar upp axlarna och spänner sig viket belastar musklerna ytterligare. Utan rätt hantering och behandling kan det bli riktigt besvärligt och till och med leda till kronisk värk. Den […]

man-4158696_1280.jpg

Träning/

Bästa prylarna till träningen

Det viktigaste för träningen är dina egna motivation, men det finns vissa prylar som gör träningen roligare, effektivare och mer resultatinriktad. För många räcker det inte med att bara snöra på sig löparskorna och ge sig ut i spåret eftersom det snabbt blir tråkigt. Med musik i lurarna, gps-tracker i mobilen och pulsklocka kan träningen […]

gettyimages-692958928-612x612.jpg

Träning/

Träna smart och klä dig rätt

Det är viktigt att du tränar på ett korrekt sätt. Det passar inte alla att träna varje dag, och heller inte för hårt. När det gäller träning, passar det svenska ordet ”lagom” helt perfekt. Har du inte tränat innan, men bestämt dig för nu är det verkligen dags, så börja absolut inte med att träna […]

Sök

Följ oss

  • Tumblr
  • Pinterest

Nya Inlägg

  • Kontorsjobb och onda skuldror
  • Tips på semesteraktiviteter på hemmaplan
  • Vanliga träningsskador
  • Bästa prylarna till träningen
  • Ta löpning till nästa nivå

Ont i ryggen – Naprapaten ger råd

Sidor

  • Blogg
  • Hemsida
  • Integritetspolicy
  • Kontakta oss
  • Om oss
  • Webbplatskarta

Hälsa & Fitness

Kategorier

  • Hälsosam mat
  • Okategoriserade
  • Träning
© Traningskompisen 2021
Powered by WordPress • Themify WordPress Themes